7 greșeli frecvente care îți pot afecta negativ tenul acneic

Îngrijirea tenului acneic poate fi o provocare, mai ales când nu suntem conștienți de greșelile comune pe care le facem. Vom discuta mai jos greșelile frecvente care pot agrava acneea și pot duce la alte probleme dermatologice. 

1. Storci coșurile

Stoarcerea coșurilor poate provoca infecții și poate agrava umflăturile, ceea ce duce, evident, la creșterea roșeții, pigmentării reziduale și, cel mai grav, cicatricilor acneice [1] (petelor post-acneice).

Unii oameni pot crede că stoarcerea coșurilor este cea mai ușoară și rapidă modalitate de a scăpa de ele, dar pur și simplu nu este adevărat. Cicatricile cauzate de acnee sunt FOARTE greu de tratat odată ce au apărut, dar este ușor să le previi rezistând tentației de a-ți stoarce coșurile [1]. 

2. Speli sau exfoliezi în exces

Mulți oameni cu acnee simt că ar trebui să-și spele fețele viguros. Dar acest lucru poate irita pielea, făcând mai dificilă utilizarea medicamentelor pentru acnee, fie ele fără rețetă sau pe bază de prescripție. Nu folosi scruburi pentru acnee care ar putea provoca mai multă inflamație și nu folosi produse de curățare care îndepărtează uleiurile naturale ale feței [2].

Majoritatea oamenilor, cu excepția cazului în care transpiră abundent după sport sau alte activități, trebuie să-și spele fața doar de două ori pe zi. Renunță la scruburi și săpunuri spumoase și folosește un produs de curățare blând dimineața și seara [2].

3. Eviți utilizarea unei creme hidratante

Pielea cu tendință acneică poate fi uscată, mai ales dacă folosești retinoizi pentru a o trata. Dar mulți oameni cu acnee sunt reticenți în a folosi hidratant, de teamă că acesta va agrava erupțiile. Folosește un hidratant „non-comedogenic” pentru a-ți menține pielea sănătoasă în timp ce tratezi acneea. (Produsele non-comedogenice nu blochează porii.) [2].

Întreabă-ți dermatologul ce produs hidratant recomandă pentru tipul tău de piele și fă din hidratare o parte esențială a rutinei tale de îngrijire a pielii [1].

4. Încetezi devreme tratamentul

Tratamentele și medicamentele pentru acnee funcționează, dar nu peste noapte [3]. Tratamentul acneei nu este o soluție de 24 de ore. Planurile de tratament la domiciliu necesită șase-opt săptămâni pentru a vedea îmbunătățiri [2]. 

Iar după ce tenul tău se curăță, experții sugerează să continui rutina pentru a preveni viitoarele erupții. Un dermatolog îți poate spune când poți opri utilizarea tratamentelor pentru acnee pe pielea ta [2].

5. Nu folosești protecție solară

Neaplicarea cremei de protecție solară sau aplicarea ei incorectă este rădăcina principală a diferitelor probleme. Aceasta nu doar că duce la probleme grave, cum ar fi cancerul de piele, dar și la probleme precum erupțiile acneice. Prea multă expunere la soare poate usca pielea, ceea ce duce la o secreție mai mare de sebum din glande, rezultând o piele mai grasă și pori blocați [4].

Prea multă cremă de protecție solară blochează, de asemenea, porii pielii, ceea ce nu lasă pielea să respire. Prin urmare, trebuie să verifici ingredientele cremei de protecție solară înainte de a o achiziționa. Optează pentru o cremă de protecție solară cu spectru larg, non-comedogenică, cu SPF 30 sau mai mare, astfel încât să nu îți blocheze porii și să nu îți irite pielea [4].

6. Folosești produse nepotrivite de machiaj

De îndată ce îți apare un coș, iei machiajul pentru a-l acoperi. Dacă machiajul tău este pe bază de ulei, acesta ar putea provoca, de fapt, noi erupții. Fiecare produs pe care îl aplici pe piele ar trebui să fie etichetat ca „fără ulei” și „non-comedogenic” [3]. 

După toate eforturile tale de a-ți menține pielea în cea mai bună formă, ar fi păcat să lași machiajul să te saboteze [3].

7. Amâni consultul dermatologic

Dacă te confrunți constant cu acneea, trebuie să consulți un dermatolog. Ține minte că nu toate tipurile de acnee sunt la fel. Există anumite tipuri de acnee, cum ar fi acneea nodulară chistică inflamată, care sunt foarte dificil de tratat cu produse fără prescripție medicală. Ai cu adevărat nevoie de un dermatolog care să te ghideze prin procesul de tratare a acneei [1]

Disclaimer: Acest articol este destinat să ofere informații generale despre îngrijirea tenului acneic și nu trebuie considerat un substitut pentru sfaturile medicale profesionale. Consultă un medic dermatolog pentru recomandări personalizate și tratamente adecvate. 

Bibliografie: 

1. “Top 5 Acne Mistakes – Dr. Nikoleta.” Dr. Nikoleta, 16 May 2024, drnikoleta.com/podcast/top-5-acne-mistakes;

2. Jackson-Cannady, Ayren. “Top Acne Treatment Mistakes: Popping Pimples, Overdoing Products, and More.” WebMD, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/acne-treatment-mistakes;

3. “Acne Mistakes You Might Be Making | Schweiger Dermatology Group.” Schweiger Dermatology Group, June 2021, www.schweigerderm.com/skin-care-articles/acne/acne-mistakes-you-might-be-making;

4. “Biggest Skincare Mistakes That Are Causing You Acne.” Sakhiya Skin Clinic, 14 Sept. 2023, www.sakhiyaskinclinic.com/biggest-skincare-mistakes-that-are-causing-you-acne-blog.