Cauzele frecvente ale pielii uscate: ce boli poate ascunde?

Xerodermia, cunoscută și sub denumirea de „piele uscată”, „xerosis cutis” sau „asteatoză”, este o afecțiune prevalentă care rezultă dintr-o insuficiență de hidrolipide în piele. Această deficiență se poate manifesta prin asprime, senzație de strângere, descuamare și exfoliere a pielii, cauzate de diverși factori precum vârsta, afecțiuni medicale subiacente, medicamente sau schimbări de mediu [1]. În acest articol, ne vom axa pe afecțiunile cutanate comune care cauzează pielea uscată.

Eczema atopică

Eczema atopică (dermatita atopică) este o afecțiune comună a pielii care provoacă prurit. În prezent, nu există un tratament curativ pentru eczema atopică, deși simptomele tind să se amelioreze pe măsură ce îmbătrânești. Există metode care pot ajuta la gestionarea acesteia și la îmbunătățirea simptomelor [2]; de exemplu, poți utiliza gama de produse Exomega împotriva eczemei atopice

Poate apărea în diferite zone ale corpului, dar este comună pe coate, genunchi și mâini. La bebeluși și copii mici, este, de asemenea, comună pe față. Eczema atopică poate face ca pielea ta să fie [2]:

  • cu mâncărime;
  • uscată, crăpată, cu crustă, solzoasă sau îngroșată;
  • roșie, albă, mov sau gri sau mai deschisă sau mai închisă decât pielea din jur (în funcție de nuanța pielii tale);
  • cu bășici sau să sângereze.

Dermatita de contact 

Dermatita de contact este un tip de eczemă declanșată de contactul cu o anumită substanță. Se ameliorează de obicei sau dispare complet dacă substanța care cauzează problema este identificată și evitată. Există, de asemenea, tratamente disponibile pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor [3].

Dermatita de contact face ca pielea să fie cu prurit, cu bășici, uscată și crăpată. Pielea mai deschisă la culoare poate deveni roșie, iar pielea mai închisă la culoare poate deveni maro închis, mov sau gri. Simptomele pot afecta orice parte a corpului, dar cel mai frecvent mâinile și fața [3].

Eczema dishidrotică

Eczema dishidrotică este o afecțiune cronică (pe termen lung) a pielii care provoacă mici bășici și piele uscată, mâncărime. De obicei, se dezvoltă pe degete, mâini și picioare. Aproximativ 50% din cazurile de eczemă dishidrotică apar la persoanele care au reacții alergice atunci când ating un antigen [4]. 

Cercetătorii cred că persoanele desemnate de sex feminin la naștere pot fi mai predispuse să dezvolte eczemă dishidrotică deoarece interacționează mai frecvent cu anumiți antigeni, cum ar fi nichelul și cobaltul din bijuterii [4].

Dermatită seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii care afectează în principal scalpul. Este cunoscută și sub denumirile de „mătreață”, „eczemă seboreică” și „psoriazis seboreic”. Când apare la sugari, se numește „crustă de lapte” [5].

Provoacă pete solzoase, piele inflamată și mătreață persistentă. De obicei, afectează zonele uleioase ale corpului, cum ar fi fața, părțile laterale ale nasului, sprâncenele, urechile, pleoapele și pieptul. Această afecțiune poate fi iritantă, dar nu este contagioasă și nu provoacă pierderea permanentă a părului [5].

Psoriazis

Psoriazisul este o boală a pielii care provoacă o erupție cu pete mâncărime și solzoase, cel mai frecvent pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Poate fi dureros, poate interfera cu somnul și poate face dificilă concentrarea [6]. 

Afecțiunea tinde să treacă prin cicluri, cu erupții care durează câteva săptămâni sau luni, apoi se ameliorează pentru o perioadă. Declanșatorii comuni la persoanele cu predispoziție genetică la psoriazis includ infecțiile, tăieturile sau arsurile și anumite medicamente [6].

Disclaimer: Acest articol oferă informații generale despre pielea uscată și posibilele afecțiuni asociate. Nu înlocuiește consultul medical profesional. Pentru un diagnostic precis și tratament adecvat, îți recomandăm să consulți un medic dermatolog. 

Bibliografie: 

1. Gade, Anita, et al. “Xeroderma.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK565884;

2. NHS . “Overview – Atopic Eczema.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema;

3. NHS Choices. “Overview – Contact Dermatitis.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/contact-dermatitis;

4. “Dyshidrotic Eczema (Dyshidrosis): Symptoms, Causes, Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17728-dyshidrotic-eczema;

5. Mayo Clinic. “Seborrheic Dermatitis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710;

6. Mayo Clinic. “Psoriasis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 8 Oct. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840.